Merülés

MERÜLŐHELYEK

A Blue Bay búvárbázis merülési célpontjai többnyire a 25 km hosszú Lun-félsziget északi sziklafalain találhatók. A felszínen látható százméteres sziklafalak és domboldalak a víz alatt tovább folytatódnak, egyes helyeken egészen 90 m mélységig. Ezen kívül néhány merülőhely a Rab-sziget, Dolin-félsziget déli részénél, a többi merülőhely a Pag-sziget északi és keleti oldalán található. A Blue Bay búvárbázis által merült helyek mindegyike adriai viszonylatban nagyon gazdagnak számítanak és a legfelső kategóriába sorolható.

Minden egyes merülésre jellemző a tenyérnyi méretű halakból álló halrajok látványa és gyakran találkozhatunk polipokkal, sziklahalakkal, tengeri pókkal, nyíltkopoltyús fonalcsigákkal is. Az üregekbe bevilágítva, egy kis szerencsével láthatunk ezüstös színű kongert, vagy pettyes macskacápát.

 
Hajóroncsok

A választékban több merülhető roncs is található, így a hajóroncsok iránt érdeklődő búvárokat is bőven el tudja látni élményekkel a búvárbázis. Ezek mélysége többnyire 25 – 40 m között van, de a bázis tud roncsot mutatni a mélymerülő végzettségű búvárok számára is.

 
Barlangok és üregek

A búvárbázis merülőhelyei között szerepel több kisebb-nagyobb barlang, illetve néhány üregnek nevezhető természeti képződmény is. Van, amelyik a sekély 10 méteres mélységből indul és széles járatával felemelkedik a hegy gyomrába a felszínig és ott három különböző irányba is elágazik. A levegős teremben és a járatokban mindenhol hatalmasra nőtt cseppkövek lógnak a mennyezetről és falakról.

KATEGÓRIÁK

1

Közeli merülőhelyek

Mini Pastura, Drljanda, Nos, Pastura, Triget-zátony, Vidonjica 1, Veliki Zid, Vidonjica 3, Vidonjica 4

2

Távoli merülőhelyek

Crveni Greben, Mrzlanovica, Rusa-roncs, Mrzlanovica 3, Perje Zvijezda, Vucija Spilja, Svetionik

3

Különleges merülőhelyek

Dolini roncsok, Majmun Stjena (majomfej), Vojska (Velebit csatorna)

BÚVÁRTANFOLYAMOK

Hogy megkönnyítsük a búvároktatók munkáját a búvárok képzésében, kialakítottunk egy 9 m2-es víz alatti stéget 4 méter mélységben, így a búvároktatóknak nem kell a felkavarodott homokban végeztetni a gyakorlatokat a búvár tanulókkal. A vízfelszínen egy 1 méter átmérőjű, kapaszkodókkal és tartalék ólommal ellátott búvárbója van rögzítve a víz alatti stéghez, mely biztosítja a búvár tanulók biztonságát és szakszerű elmerülését a búvártanfolyam során. A búvárbázis a platform magasságát és lábazatát úgy alakította ki, hogy a zárttéri merülések oktatásakor fel lehessen használni annak belső járatait oktatási célból.